Vitale Turkse ouderen

Vitale ouderen in Turkije
Een vrolijk filmpje vlak voor de presentatie van mijn blog “ik heb een droom” tijdens een bijeenkomst van NOOM (netwerk organisatie oudere migranten) gemaakt door Ina Mouris. En vlak voor mijn vertrek naar familie in Kos/Turkije. Zij vraagt mij of ik daar eenzame ouderen ga spreken?
Echter op Kos en in Turkije zie ik veel vitaliteit onder de ouderen.
– Omdat er andere (beperktere) voorzieningen zijn,
– omdat er sterke familiebanden zijn,
– omdat ze langer doorwerken,
– omdat ze mantelzorgen (maar dit zo niet noemen).

Ik heb veel mooie foto’s gemaakt en gesprekken gevoerd. Conclusie: rust, regelmaat en reinheid houdt de ouderen in mijn familie vitaal.

Naast de vrolijkheid voor de bruiloft van mijn neef heb ik in mijn laatste week ook veel verdriet gehad. Na 5 jaar heb ik voet getreden in mijn vaders afgesloten appartement. Alles lag er zoals hij het had achtergelaten, niet wetende dat hij niet meer terug zou komen in dit huis. Ik ben door centimeters stof gegaan, had zwarte vingers van de oude foto’s die ik vond en heb een flink potje gejankt. Ik weet weer iets waar ik (migranten) mantelzorgers voor kan gaan waarschuwen.
(voorkomen is beter dan genezen, maar ja, ik heb dit niet kunnen voorkomen helaas en zoek nu wegen naar hoe we eea voor papa kunnen oplossen)

Zoekt u een ervaringsdeskundige spreker? Bel of mail me gerust, 06-83653724 en info@fatosipek.nl
#oudere #migranten #inclusie #diversiteit #omaz #praatnietovermaarmet